Gezondheidsraad ziet meer groen in steden als must

30 Aug 2017

Doordat er steeds meer mensen in steden gaan wonen, krijgen we meer en meer te maken met hittestress. Stedelijke hittestress, dagen waarop het extreem warm is in de stad, is gevaarlijk. De Gezondheidsraad ziet de aanleg van groen in steden als een must. Er moet meer groen voor recreatie komen in - en rondom de steden.

De Gezondheidsraad beveelt aan om de mogelijkheden voor ‘groene recreatie’ in de stedelijke omgeving uit te breiden. Hierin wordt 'groen' opgevat als natuur in brede zin, watercomponenten inbegrepen.

Onze rol hierin? Door middel van groendaken draagt u bij aan het verhogen van de gezondheid en het welzijn van mensen, het verlagen van de hittestress en het verbeteren van uw pand. 

 

Voordat we verder in gaan op de mogelijkheden met groen in steden, delen we interessante informatie over de stedelijke hittestress zelf.

Omdat hittegolven steeds vaker, langduriger en intenser zullen voorkomen, presenteert de Universiteit van Wageningen vijf weetjes over hitte in de stad.

Weetje 1: In de stad kan het tot 7 graden warmer zijn dan op het platteland

Weetje 2: U kunt op uw mobiel de mate van hittestress in de gaten houden

Weetje 3: De toenemende verstening van tuinen zorgt er voor dat het in steden nóg warmer wordt

Weetje 4: Onderzoekers werken aan een hittevoorspelling op straatniveau

Weetje 5: Groen in de stad helpt tegen hittestress en is goed voor waterafvoer bij extreme buien.

 

Meer gezond ‘groen’ in en om de stad is volgens de raad niet alleen gezond, maar helpt ook bij de waterberging en verkoeling bij hittegolven. We hebben te maken met een groot tekort aan groen in onze steden.

Bron: artikel Gezondheidsraad van Stedebouw en Architectuur: www.stedebouwarchitectuur.nl

Facebook
Twitter
Please reload

Hét samenwerkingsverband voor groendaken met zekerheid

  • LinkedIn Social Icon